fbpx

Fast sæbe, bruger man stadig det?  Det er et spørgsmål, jeg ofte bliver stillet, når jeg viser mine sæber frem. Jeg fornemmer virkelig, hvordan den faste sæbe i visse kredse har fået ry for at være besværlig, uhygiejnisk og gammeldags, hvilket selvfølgelig er til stor undren, for sådan en som mig, der er vokset op med den gule bloksæbe på badeværelset.

Jeg kender skam også til den flydende af slagsen, og tro mig, i visse situationer værdsætter jeg virkelig også den, som når jeg f.eks. besøger et rastepladstoilet langs E45. Men derhjemme i hverdagen vil jeg ikke undvære min faste sæbe, og nu skal jeg i bedste klimatossestil, fortælle dig hvorfor det også giver mening for dig at bevare den. Lad os i første omgang gøre op med myterne der knytter sig til den faste sæbe.

#1 Besværlig
En fast sæbe er kun besværlig, hvis du ikke har det rigtige udstyr til den, og med udstyr mener jeg en SÆBESKÅL. En ordentlig en af slagsen, hvor sæben er hævet en smule, så vandet kan løbe af den. Du har også en BEHOLDER, som du transporterer sæben i, når du skal i fitnesscenteret, svømmehallen eller ud at rejse. I bunden af beholderen kan du evt. lægge en lille loofahsvamp som dræn. Fordelen ved ”udstyret” her er, at det kan genbruges igen og igen. Den flaske du køber din flydende sæbe i, smider du som regel ud efter brug. Jeg kan garantere dig, at du undgår shampoo-eksplosioner i tasken og du kan endda have den med i din håndbagage, når du flyver (hvis du flyver). Alt i alt kommer du til at bruge den samme tid på din faste sæbe, som på den flydende – du skal bare vænne dig til at gøre tingene lidt anderledes end du plejer.

#2 Uhygiejnisk
Her vil jeg igen henlede opmærksomheden mod udstyret. For bakterierne ligger og hygger sig i vandet ikke på sæben, så med den rette sæbeskål, hvor sæben har mulighed for at tørre, kommer du langt rent hygiejnemæssigt.

#3 Gammeldags
Ja måske… men i gamle dage udledte de heller ikke så meget CO2 som i dag. Måske blander jeg tingene sammen, men min pointe er bare, at vi med denne klimabevågenhed har fundet ud af, at ikke alt vi gør i dag, er hensigtsmæssigt og lige netop i klimaets navn kan fortiden faktisk bruges som inspirationskilde til at gøre det bedre. Og er der så flere fordele? Ja da…. masser af fordele.

#4 Ingen tilsat konservering
…fordi det modsat flydende sæbe ikke er nødvendigt. pH-værdien for den faste sæbe er så høj, at bakterierne mistrives og det er derfor ikke nødvendigt at tilsætte yderligere konservering. Den høje pH-værdi kompenseres der for ved at tilsætte flere olier, der plejer og beskytter din hud.

#5 Meget mindre vand
Den faste sæbe vil altid indeholde en lille smule vand, men nærmest ingenting sammenlignet med den flydende, og det betyder en hel del for, hvor mange ressourcer det kræver at flytte den. Gennem sommeren har jeg læst flere artikler i Politiken af journalist, Charlotte Branner, hvori hun refererer til Rådet for Grøn Omstilling, når hun skriver, at faste sæber belaster klimaet 400-500 gange mindre end flydende sæbe.

#6 Ingen emballage
Det siger sig selv, at det kræver færre ressourcer at droppe emballagen og dermed er der plusser at hente til klimakontoen. Derudover bør det nævnes, at flydende sæbe ofte kommer i plastikbeholdere, der efterhånden er et temmelig udskældt materiale. Det er en diskussion til en anden gang, men hvis vi helt undgår emballagen slutter diskussionen jo egentlig der…

Så ja, kære du, som spørger om man stadig bruger fast sæbe. Det er vi mange der gør. Det er hverken besværligt, uhygiejnisk eller gammeldags. Tværtimod er jeg overbevist om at det er fremtiden. Herhjemme har vi nemlig udstyret i orden, så vi både kan nyde den faste sæbe og den gode samvittighed. Det kræver måske lidt tilvænning, men så kommer de faste produkter altså også i et væld af varianter, der udover sæben tæller shampoo, balsam, sæber til barbering, pletfjernere til tøjvask, ansigtsrens og opvaskesæber, så du ikke behøver at mangle noget – heller ikke god samvittighed.

 

Amalie

Gæsteblogger og ejer af Amalie Rosalie